Få hjælpen her, når du gerne vil skifte branche

Skifte branche

Mange mennesker får i løbet af deres karriere brug for at skifte branche. Og det kan der være mange årsager til. Det kan være dit arbejdsområde forsvinder og du har fået lyst til at lave noget andet. Eller du er blevet syg, og ikke længere kan klare dit tidligere job.

Og så tænker du nok, hvordan gør jeg, når jeg gerne vil skifte branche? Umiddelbart er der 3 oplagte måder at gøre det på:

1. Du træder et skridt til siden

Den umiddelbare og letteste måde, når du gerne vil skifte branche. Du finder et job, som minder en del om dit nuværende job. Hvor du umiddelbart kan oversætte dine nuværende kompetencer, til et nyt job.

Det kan være du har arbejdet som sælger, og har stor erfaring med at tale med mennesker. En erfaring som du kan oversætte til, til at arbejde som virksomhedskonsulent eller rådgiver, for eksempel.

Sådan gør du

Det eneste du har brug for her, er at lave en kompetenceafklaring. En oversigt over alle dine personlige og faglige kompetencer. Et arbejde du sagtens kan lave selv, men det er min erfaring du kan få brug for en sparringspartner eller en coach, til at løbe processen i gang.

Fordi det ofte er en udfordring at sætte ord på det, som du bare ved du gør og kan hver dag på jobbet.
Når du laver en oversigt over dine erfaringer, skal den være så præcis så mulig, og med et ordvalg, så mennesker udenfor branchen også kan forstå dem. Undervejs kan det være, du får afdækket noget erfaring, du havde glemt du havde. Som du kan bruge umiddelbart som løftestang ind i din nye branche.
De fleste ender med at blive meget overrasket over hvor stor erfaring de egentlig har, når processen er afsluttet.

Lær at tale branchens sprog

Dernæst bør du undersøge det område du gerne vil arbejde indenfor. Begynde at læse jobannoncer for at lære hvilke ord branchen bruger. Så du umiddelbart kan gå ind og ændre i dit ansøgningsmateriale, og sørge for at dine nuværende kompetencer bliver beskrevet med din kommende branches ordvalg. Sagt på en anden måde, skal du til at tale branchens sprog, så du signaler tryghed omkring dine færdigheder.

Kaffemøder med branchens ansatte, kan også være en anden god vej til at skifte branche. Hvor du kan stille spørgsmålet: Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg gerne vil skifte branche, til jeres områd? På den måde lærer du området bedre at kende, når du får mulighed for at spørge ind, og møde mennesker, som kan fortælle dig om deres job. 

Sådan får du et godt kaffemøde, med god forberedelse

Sørg for at få ny erfaring

Og er du ledig, er det god ide at søge virksomhedspraktik og eller job med løntilskud, indenfor dit nye område. Så du får ny praktisk erfaring med området, samtidig med at du får skabt nyt netværk. Yderligere kan du vælge at arbejde frivilligt, og det kan gøre uanset om du er i job eller er ledig.

Find frivilligt arbejde på alle niveauer, med frivillig jobportalen

2. Du bygger lidt ny uddannelse ovenpå

Måske vil du gerne ind i en ny branche, hvor du ikke er godt nok klædt på, rent uddannelsesmæssigt. Du har fundet ud af det, ved at tale med ansættere, eller også har du haft kaffemøder, med personer indenfor din kommende branche. Det kan være du kan nøjes med et kursus af kortere varighed, som du måske kan få jobcenteret til at betale, når du skal aktiveres.

I enkelte tilfælde kan det muligvis lade sig gøre at komme ind i branchen, udelukkende ved at benytte dig af et længerevarende job med løntilskud. Undersøg også det, når du søger information om din nye jobfunktion, og undersøger hvordan du bedst kan tilrettelægge at skifte branche.

Læs hvordan du kan benytte et job med løntilskud. Her uddybes ordningen af STAR

Få hjælp til hurtig uddannelse

Måske skal der lidt mere til. Du har meget praktisk erfaring, der peger hen mod den nye jobtype, du gerne vil bevæge dig hen mod. Men du mangler den formelle uddannelse. Her kan du kontakte den lokale uddannelsesinstitution, der uddanner i den uddannelse, du mangler. Spørg efter en realkompetencevurdering.

Sådan kan du få dine kompetencer vurderet med en realkompetencevurdering

Få vurderet din samlede erfaring

Når du får foretaget en realkompetencevurdering, kan det betyde du kan få afkortet et nyt uddannelsesforløb. Så du i løbet af meget kort tid, vil kunne få papir på din nye uddannelse. Også her kan det være en mulighed at få jobcenteret til at betale realkompetencevurderingen, og eventuelt også lade perioden på uddannelse indgå som en del af din aktivering. Så du kan tage den på dagpenge. Men det vil altid være en individuel vurdering, om jobcenteret skønner det vil være den hurtigste vej i job for dig.

3. Du tager en helt ny uddannelse

Som hovedregel kan det ikke lade sig gøre at følge en SU-berettiget uddannelse på dagpenge. Der er dog enkelte muligheder for at følge en uddannelse, men her anbefales du at kontakte din a-kasse. Da regelsættet er ret kompliceret.
Uddannelsesguiden er et godt sted at starte for dig, der søger information om ny uddannelse.

Uddannelsesguiden hjælper dig med info om nye uddannelser

Så din overvejelse, om at skifte branche, indeholder langt flere muligheder, end du måske umiddelbart forestiller dig.

 

Brug for hjælp og sparring af en karrierecoach til at skifte branche?