Hvordan skriver jeg en uopfordret ansøgning?

En uopfordret ansøgning får mange til at tøve. Fordi du her selv bestemmer indhold, og ikke har en ledig stilling som allerede er beskrevet.
Det er langt lettere at skrive en opfordret ansøgning. Fordi stillingen allerede er godt beskrevet med arbejdsopgaver og ønskede faglige og personlige kompetencer.

En ansøgningsform med stort potentiale

En uopfordret ansøgning har et stort potentiale. Men på trods af det, udelader mange bevidst at bruge den, da den kræver du kender dig selv, dine faglige og personlige kompetencer, og ved hvilket job du vil have.

Et opslået job derimod, ja her behøver du kun at besvare jobannoncen, så du ved hvad du skal forholde dig til. Og selv hvis du vil lave yderligere research, er det simpelt. Du får ofte kontaktpersonens navn med kontakt oplysninger foræret, vedkommende er interesseret i at tale med dig, og har sat tid af til det.
Men det betyder også, der er mange konkurrenter til det samme job. Hvor 300 ansøgninger er meget normalt. Sandsynligheden for at komme til samtale, uanset hvor god din ansøgning er, er derfor ikke så stor.

Flere fordele med en uopfordret ansøgning

At skrive en uopfordret ansøgning, er en langt større udfordring, da der ingen stillingsopslag er bag, men omvendt giver formen dig også en række fordele, som du måske ikke lige tænker på.

Du sætter dagsordenen

Når du sender en uopfordret ansøgning, er det dig som sætter dagsordenen. Der er jo intet som ligger fast. Du bestemmer suverænt hvilket indhold din ansøgning skal have, hvilken jobtype du vil søge og hvilket indhold jobbet skal have.

Du bestemmer deadline

Du bestemmer også hvor lang tid du vil bruge på at skrive den, hvornår ansøgningen skal afsendes og hvornår du vil følge op på den. Og næsten bedst af alt, der er ingen eller kun meget få konkurrenter, når du skrive en uopfordret ansøgning.

Hav det med i tankere, når du går i gang med din næste uopfordrede ansøgning. Det kan give din dag en helt anden energi, da du her ikke skal forsøge at matche dig med nogle kompetencer, du måske ikke helt har.

Formen på en uopfordret ansøgning

En uopfordret ansøgning skriver du på samme måde som en opfordret ansøgning. Hvor indholdet er:

1. Overskrift.
2. Indledning, hvorfor du skriver.
3. Din motivation.
4. Din faglighed – din argumentation for hvorfor du er den bedste til jobbet.
5. Lidt om din personlighed med eksempler.
6. Afslutning.

Og husk ansøgningen er et følgebrev til dit cv. Skriv den kort og let at overskue – hurtigt. Så hjælper du modtageren, og kan lettere få en bedre dialog.

Der er 3 ting, du skal være opmærksom på, med en uopfordret ansøgning:

Du skal selv beskrive det job du søger

Og det skal du være meget omhyggelig med. Brug en præcis stillingsbetegnelse, og vær så specifik så mulig. Lad være med at skrive “jeg søger job indenfor x-områder”, det er for uspecifikt.

Lav research inden du sender ansøgningen

Du skal vide hvilken afdelingsleder, der skal have din ansøgning. Send så vidt muligt ikke direkte til HR afdelingen. Det er bedst at sende til afdelingslederen, da det er vedkommende, som først oplever behovet for ny arbejdskraft. Og kan du få kontakt med en ansat i organisationen, der kan fortælle lidt om hvilke udfordringer de har i øjeblikket, bør du lade det indgå i din ansøgning.

Initiativet er dit

Når du sender den, så er det dit ansvar at følge op på ansøgningen. Du kan ikke forvente modtageren vender tilbage, da mange ikke har tidsmæssige ressourcer til at gøre det. Og her bør du følge op telefonisk, en mail kan du ikke forvente at få svar på, af samme årsag.

Er det svært for dig at følge op telefonisk, kan du skrive det i den mail du sender sammen med ansøgningen, at du følger op telefonisk indenfor 5 dage, for eksempel: Så forbereder du modtageren, og kan få en bedre kontakt. Enkelte modtagere vælger også selv at vende tilbage, når de får denne besked.

Hvis du får nej

Får du nej, når du følger op, så spørg om de vil gemme dit materiale, eller du må sende en ny ansøgning, om for eksempel 3 måneder. Det vil de fleste sige ja til. Et nej er ikke altid et nej for altid.

 

Info

I Konsulenthuset Ballisagers rekrutteringsanalyse i 2013, kan du læse at 29 % af alle virksomheder, der deltager i undersøgelsen, anvendte uopfordrede ansøgninger ved seneste ansættelse.