Kom godt videre efter afslag på job

afslag på job 1

Du har været til jobsamtale på dit drømmejob, og har lige fået tilbagemeldingen: ”Du fik desværre ikke jobbet”. Og du var ellers fuldt overbevist om at jobbet var dit, alt pegede mod det du gør allerbedst. Du er sønderknust og ødelagt.

Du har netop fået afslag på din jobsamtale

Afslag på job, og hvad gør du så med det? Lader du det passere, og forsøger at skubbe det væk. Det er der jo ikke noget at gøre ved, tænker du.

Og uden at du bemærker det, begynder afslaget langsomt at tage fra dig, tage din energi og dit gode humør. Fordi du er ked af det, og som så mange andre jobsøgende, vender det indad, og tænker: ”Det er nok noget med mig, jeg var ikke god nok”. Og du siger det ikke til nogen, for det er svært at tale om nederlag, at du fik afslag på job.

Tag dig godt af dig, når du har fået afslag på job

Men hvad har du egentlig brug for, efter et afslag på job. Har du nogen sinde spurgt dig selv om det?
For at lande godt på begge ben, efter oplevelsen.

Først og fremmest, tag dig selv alvorligt. Er du ked af det, eller vred, så er det reelt. Du har investeret tid, forberedelse og drømme i jobsamtalen. Og har sikkert været mentalt forberedt helt til fingerspidserne. Du har gjort alt hvad du kunne, og alligevel rakte det ikke. Du fik afslag på job.

Så jo, det er reelt at være ked af det eller vred. Brug den tid du har brug for, for at gennemleve og slippe oplevelsen.

Brug jobsamtalen konstruktivt

Når du rent følelsesmæssig er landet igen, er det tid til at holde samtalen ud i strakt arm, og kigge på den udefra. Hvad kan jeg lære af den? Hvad var godt, og hvad bør jeg forbedre til næste gang.

En hel tilbagemelding

Det første du bør sikre dig, er en ordentlig tilbagemelding på jobsamtalen. Mangler du at få det, bør du kontakte chefen igen, for at spørge ind. Det er de fleste meget åbne omkring. Og her kan være flere ting, du skal have uddybet.

Få undersøgt om de oplevede dig fagligt velkvalificeret, om de mente du kunne løfte opgaven. Du kan også spørge ind til hvilken profil de valgte at gå videre med. Spørg også om der er noget, du med fordel kan forbedre. Og til sidst så selvfølgelig, hvorfor det ikke blev dig.

Du vil blive overrasket over de svar du vil få. Ofte vil du få svar, der er helt udenfor din indflydelse. De søgte en profil med en anden personlighed end dig, eller en person med en særlig erfaring, du endnu ikke har – eller en person, som havde flere års erfaring. Prøv at få så specifik en tilbagemelding, da du samtidig vil få nyttige informationer, du kan bruge proaktivt videre i din jobsøgning.

Information til at handle på

Efter en fuld tilbagemelding, har du nu fået værdifuld information du kan handle på.
Vil du gøre noget her og nu ved din manglende erfaring? Har du behov for at træne en nervøs nerve, som driller dig når du er på? Eller har du brug for efteruddannelse? Det kan være dit jobcenter eller din a-kasse kan tilbyde dig noget. For eksempel 6 ugers jobrettet uddannelse. Det kan også være, du skal have en coach på banen.

6 ugers jobrettet uddannelse – mulighed for efteruddannelse

Anerkend dig selv

Husk også at evaluer dig selv – respektfuldt. Du har gjort det godt, gjort det bedste du kunne i situationen.

Her kan du lave en simpel øvelse:
Tag et stykke A4 papir, og del papiret i 2 med en streg. På den ene side skriver du hvad der gik godt for dig, og på den anden side skriver du, hvad du gerne vil blive bedre til.
Dit resultat kan se sådan ud:

Plus siden:
Var rigtig godt forberedt, medbragte et godt manuskript, der støttede mig godt under samtalen.
Det lykkedes godt at indlede samtalen med small talk.
Forberedelsen gav mig ro under samtalen.
Stod fast på mit lønkrav.

Inspiration til gode spørgsmål, du kan stille til jobsamtalen

Minus siden:
Kom til at vælte kaffen.
Glemte at fortælle om et vigtigt område, jeg havde forberedt.
Blev nervøs, da jeg ikke kunne få øjenkontakt med chefen.
Fik ikke sendt en takkemail.

Igen har du her noget du kan arbejde videre med, og forbedre.

Jobsamtalen – en netværksamtale

Selvom du ikke nåede i mål med jobbet, og fik afslag på job, blev du inviteret til samtale, og du fik kontakt med en beslutningstager.
Og den kontakt er værdifuld, hvis du sørger for at holde kontakten.

Sådan kan du holde kontakten, efter et godt kaffemøde

Sørg for at connecte på sociale medier. Og her vælger du det medie, som er mest naturligt for din branche. Når du gør det, bliver i ligeværdige ”netværkskollegaer”. Det bliver lettere at komme tilbage med en ny kontakt eller ansøgning. Og dertil får du mulighed for at brande din faglighed, når i er forbundne på et medie.

 

Se eksempler på, hvordan du kan bruge LinkedIn til at udvikle dit netværk 

En tanke om “Kom godt videre efter afslag på job

Der er lukket for kommentarer