Har du mistet adgangen til nye ideer?

Er du kørt fast i din jobsøgning, og synes ikke, du kan se andre veje, end det spor du allerede har lagt for din jobsøgning?
Det er et problem jeg ofte møder, når jeg taler med en ledig om at søge job.
Mange lader deres søgeagent bestemme hvilke job, de skal søge. Og har de en uge, hvor deres søgeagent ikke byder på jobs, som passer til dem, ja så er det svært at tænke nyt.

At køre fast

Og det er ikke spor mærkeligt, hvis du reagerer på denne måde. Som ledig er du kun sig selv. Du skal hver dag finde motivationen til at fortsætte, og selv få ideer til at gå nye veje, selv om du måske ikke er på toppen, eller fordi du lige nu er midt i en stime af afslag.
Og hvis du ikke sørger for at få nye indput, lære nyt og udvikle dig, som jobsøgende, er sandsynligheden stor for, du vil gå i stå på et tidspunkt.

Kom videre med mere lyst og energi

Jeg har et simpelt redskab, jeg gerne vil dele med dig. Som jeg bruger med stor effekt sammen med en del kandidater, der både har været ledige meget længe, og som også har behov for at skifte branche.
I stedet for at jeg sidder som rådgiver, og deler min erhvervserfaring med den enkelte, synes jeg det er langt mere interesserant, at vi sammen tænker nyt, og sammen bruger vor kreativitet til at afsøge nye veje.

Da det er min oplevelse, at det giver den enkelte langt mere energi og lyst til at afprøve de nye veje, fordi vi har afsøgt dem i fællesskab, helt åbent og uden forbehold. Med tilgangen at alt kan lade sig gøre, indtil alt andet er bevist.

Mindmap i fællesskab

Når vi når til den del af jobsøgningsprocessen, hvor der skal tænkes nyt, går mange i stå.
Derfor har jeg valgt Mindmap som inspiration til at tænke nyt.

Sammen finder vi ud af hvilket område, der skal afsøges, det kan f.eks. være området transport. Dernæst skiftes vi, helt frit og uden forbehold, til at komme med forslag til området, ved at tegne en streg ud fra det og skrive et nyt ord, der har med emnet at gøre.

Som oftest starter jeg processen, skriver et nyt ord, dernæst giver jeg pennen til kandidaten, og beder ham om at skrive et emne. Enten et helt nyt emne, der passer til området eller et emne, der bygger videre på min ide. Og sådan skiftes vi til at at gøre, indtil papiret er fyldt med ideer.

På den måde kan du få rigtig mange nye ideer. Nogle er umiddelbare til at omsætte, andre skal måske undersøges nærmere sammen med din coach. Eller også ved at tage en kontakt til et menneske, der kan uddybe omkring denne jobtype.
Du har nu en helt ny drejebog du kan omsætte til jobsøgning. Ofte med ideer til flere måneders ny jobsøgning.

Sådan kan du også gøre det

Find en partner, du kan lave øvelsen med. Det er bedst, hvis det er en, som ikke kender dig så godt. Og helst en sparringspartner, som er god til at tænke i utraditionelle baner. Og er det svært at finde en god sparringspartner, kan du jo lave denne øvelse, imens du drikker en kop god netværkskaffe.

Nederst ser du et eksempel på et Mindmap, udarbejdet med en kandidat, der søgte chaufførjob uden tunge løft.