Ledig længe uden resultat? Find din metode og få job

Ledig længe

Har du været ledig længe, og oplever du det er svært at blive ved med at lægge nye planer for din jobsøgning? Og er din energi heller ikke som den har været tidligere?

Du har spurgt på jobcenteret, hvor du har haft din ansøgning med. Og her har de sagt, den ser fin ud. Du har også talt med din a-kasse, og de siger bare til dig: ”Jobbet skal nok komme, du skal bare have tålmodighed”. Også selv om du har været ledig længe.

Men uanset, så hjælper det ikke, du er ved at køre træt, og har snart brug for der sker noget.
At du bliver kaldt til samtale, så du kan få et job.

Du er fyldt op af afslag og tavshed. Fordi du enten ingen svar får, eller får de forkerte, når du får svar på dine ansøgninger.
Og det har stået på så længe, at det påvirker dig. Du er rigtig god gammeldags ked af det, eller måske endda også vred. Du har mistet energien, overblikket er væk og de mål du satte dig, da du blev jobsøgende, virker urealistiske og fremmede for dig.

At komme godt videre

Og hvordan kommer du så videre?
Det gør du ved at blive ved, og holde fast. Men ikke på samme måde, som tidligere. For den vej, du har fulgt hidtil, har ikke bragt dig derhen, hvor du har brug for at være.

Det er tid til at se på hvilke erfaringer du har gjort dig, under din jobsøgning. Eller sagt på en anden måde, hvilke data har du opsamlet undervejs? Så du får adskilt data og følelser, da erfaringer med jobsøgning, let kan blive en sammenblanding af både data og følelser. Og til sidst komme til at fremstå som data, når du har været ledig længe nok.

Du har brug for at holde din jobsøgning ud i strakt arm. Se på den nøgtern og vurdere, hvad der er godt, og hvad der ikke fungerer for dig.

Formel til målrettet jobsøgning

Og til denne øvelse, kan du bruge en formel, den består af 4 delelementer. Har du alle 4 elementer på plads, vi du opleve din jobsøgning fungerer, og du vil blive inviteret til jobsamtale. Men er der bare et af elementerne, som ikke fungerer, vil du opleve det ønskede resultat udebliver. Formlen ser sådan ud:

PLAN + METODE + MARKEDSFØRING + ENERGI = GOD JOBSØGNING


Plan
Jo bedre du kan beskrive din plan, jo lettere er det at vide, hvor du skal lede.

Metode
Her skal du beslutte dig for hvilken jobsøgningsmetode du skal benytte dig af.
Det kan endda være, du skal benytte dig af flere på en gang.

Markedsføring
Her er det din tekst, hvordan du beskriver dig selv. Om du er i stand til at matche stillingsannoncerne eller at sælge sig selv, når du gør det, uden der er slået et job op. En hvilken som helst tekst, hvor du sælger dig selv. Ikke bare i en ansøgning, det kan for eksempel også være på de sociale medier.

Energi
Din energi skal hjælpe dig med at blive ved. At fortsætte selv om du ikke får resultat med det samme. Det er her du henter din fremdrift, der gør du kan bevæge dig hen mod det du har brug for, og som du har sat dig for som mål.

Sådan kan du bruge metoden

Og hvordan gør jeg så, tænker du?
Her er beskrevet 2 forskellige måder at bruge modellen på.
Hvor du kan læse om 2 kandidater jeg har arbejdet med. Som begge havde været ledig længe.

Og hvordan deres situation så ud, set med metoden, da vi startede, og hvordan metoden bragte dem videre.

Rita på 55 år, ledig i 17 måneder

En meget ressourcestærkt kvinde, der havde arbejdet indenfor HK området hele sit liv. Hun var professionel til fingerspidserne. Hun kunne bare ikke trænge igennem, det var 1 år siden hun havde været til sin seneste jobsamtale.

Da vi mødtes, så hendes metode sådan ud:

Plan
Et job, lige meget hvor.

Metode
Søge opslåede jobs.

Markedsføring
I sin ansøgning skrev hun kun om sine personlige kompetencer.
Og uddybede ikke de få faglige kompetencer hun nævnte.

Energi
Hun var stadig glad, men hun fortalte at alle dage ikke var lige gode.
Rita havde været ledig længe.

Sådan brugte hun metoden

Efter nogle samtaler ændrede hendes plan sig. Hun fik vikararbejde efter 2 uger, og fast arbejde efter
2 måneders jobsøgning med denne metode, som nu så sådan ud:

Plan
Et receptionistjob i en eksportvirksomhed, i Østjylland.
Hvor jeg kan bruge min erfaring med at tage imod internationale kunder.

Metode
Søge opslåede stillinger, fordi min a-kasse forlanger det.
Søge 2 uopfordrede stillinger om måneden, fordi jeg gerne vil prøve noget nyt.
Blive tilknyttet 5 vikarbureauer indenfor området.

Markedsføring
Beskrive mine 3 største styrker som receptionist.
Få hjælp til at skrive det, præcist og tydeligt.

Energi
Helt i top, fordi jeg nu har en plan, jeg har det godt med.
Og den giver mig jobsøgningsglæde.

Hun besluttede sig at holde fast i metoden i 3 måneder, og se hvilke resultater den gav hende. Hun nåede ikke at være jobsøgende perioden ud, da hun lykkedes med metoden. Rita fik fast job efter 2 måneder.

Camilla 32 år, ledig i 1 år

Camillas situation var noget anderledes, da jeg mødte hende første gang.
Hendes metode var meget velovervejet, og velbeskrevet, men alligevel var der noget, der ikke fungerede, da Camilla var meget, meget ked af det. Faktisk så ked af det, at jeg overvejede at anbefale hende at sygemelde sig i en periode, fordi hun ikke kunne overskue noget.

Camilla var akademiker, og havde haft sit første job, men hun kunne ikke rigtig bide sig fast på arbejdsmarkedet.

Velbeskrevet metode blev korrigeret

Vi kiggede på hvordan hun havde beskrevet og arbejdede med hendes plan, metode og markedsføring – alt syntes fint.
Men Camilla var i den situation, at der kun var meget få jobs at få indenfor hendes område. Da det var en helt speciel uddannelse hun havde taget. Og hun blev drænet af energi, fordi hun hver eneste uge skulle finde alternative jobs at søge, når der næsten intet var slået op.

Vi korrigerede hendes plan, og fandt et alternativt område hun gerne ville søge indenfor, når der ikke var nok at søge. Yderligere korrigerede vi hendes metode, til også at indeholde uopfordret jobsøgning, så der blev flere drømmejobs at søge. Og sidst afsøgte vi, hvordan hun kunne arbejde på at få mere energi. Her viste det sig, hun tidligere havde løbet maraton. Men var stoppet, da hun blev ledig. Det ville hun tage fat igen, i det små.

Camilla har været ledig længe, men nu har hun en metode, der fungerer for hende. Hun har energi, har fundet sin jobsøgningsglæde igen,  og er nu blevet indkaldt til jobsamtale.

Prøv selv metoden

Du kan også arbejde med det, på samme måde.
Enten alene eller sammen med en coach.

Det er en god ide, at bruge Google til at finde de rette vikarbureauer, der passer til det du gerne vil.
Lav en kombineret søgning på by og jobtitel. Og du vil kunne opleve, at blive præsenteret for vikarbureauer, du ikke anede eksisterede.

Når du så har fået beskrevet alle delelementerne, bør du beslutte dig for at holde fast i metoden, for eksempel i 3 måneder. Og er du stadig ledig efter 3 måneder, kan det være du skal gentage øvelsen, og få lavet nogle ændringer til din oprindelige metode.
Og hold så fast i det som gav resultat, og ændrer på det, som ikke gav resultat.

Held og lykke med at finde ind til din jobsøgningsglæde.