Vikarjobs – din løftestang til nyt job

Har du mon overvejet at benytte vikarjobs i din jobsøgning?
Et spørgsmål jeg af og til stiller, fordi nogle brancher i stigende grad rekrutterer nye medarbejder gennem vikarbureauer.

Nej tak, vikarjobs har jeg ikke lyst til, er svaret jeg ofte får. Enten fordi min kandidat ikke kender potentialet, og ikke ved det kan føre til fast job eller et længere vikariat. Eller fordi man tror det udelukkende handler om korte ansættelser. Og det oplever meget få, at være attraktivt.

Og det er helt rigtigt, at der formidles mange korte ansættelser gennem vikarbureauer. Men vælger du denne arbejdsform til, og begynder at arbejde med den systematisk, kan det føre til meget mere. Det har jeg erfaret gang på gang hos flere kandidater.

Og hvordan griber du det så an?

Beslut dig for hvilket job du søger

Først skal du beslutte dig for, hvilket eller hvilke jobs du søger. Har du erhvervserfaringer, som peger i hver sin retning, for eksempel som socialrådgiver og leder, bør du udarbejde 2 forskellige cv’er. Hvor du i hvert cv fremhæver de erfaringer, du har indenfor det enkelte område.

Er det svært for dig at sætte ord på dine kompetencer, bør du finde hjælp. For jo mere præcis du kan fortælle om dine erfaringer og hvilke resultater, du kan skabe for din næste arbejdsgiver,  jo mere interessant bliver du. Her kan det være en god ide at finde en coach, der kan hjælpe dig med en kompetenceafklaring eller blot at få formuleret mere præcist, hvad det er du er særlig dygtig til.

Vælg dit vikarbureau

Når du har fået dit cv på plads, skal du beslutte dig for hvilket vikarbureau du vælger.
Og her har jeg fundet en god database, som indeholder adskillige vikarbureauer, opdelt efter brancher.

Faktisk er det en god ide at lægge dit materiale hos 5 til 6 vikarbureauer. Så har du større mulighed for at blive kontaktet og få vikarjobs. Og samtidig er det ikke flere bureauer, end at du kan overskue et samarbejde.

Brug også Google til at finde vikarjobs

Har du erfaring fra en branche som ikke umiddelbart gør brug af vikarbureauer, så kan det sagtens være det er muligt alligevel.
Prøv at google din branche samt ordet vikarbureau. For eksempel: tandlægeklinikassistent og vikarbureau.

Sådan fik en ledig klinikassistent fast job ved at google vikarbureauer

Dette gjorde jeg sammen med en ledig tandklinikassistent. Her fandt vi et enkelt bureau på Sjælland. Og da kandidaten var jobsøgende i Jylland, ringende vi bureauet op med det samme, for at høre om, de havde vikariater i Jylland. Det havde de. Faktisk havde de svært ved at finde kandidater i området.
Så vi sendte ansøgning og cv med det samme. Kandidaten fik et 8 ugers vikariat ugen efter. Efterfølgende blev hun fastansat i et nyt job, som vikarbureauet også formidlede.

Kandidaten havde været ledig 18 måneder, og havde kun 8 måneders erfaring fra klinik.

Når du bliver kontaktet

Når du bliver kontaktet af vikarbureauet, er det vigtigt du tager imod det tilbudte job.
Oplever bureauet du er fleksibel og parat, vil de efter al sandsynlighed tage fat i dig igen. Ofte vil du starte med at få korte meget tilfældige vikarjobs. Og når bureauet kender dig bedre, vil du kunne opleve at få længere varende vikariater.

Så ønsker du kun de lidt længere vikariater, bliver det noget svære for dig at komme i gang hos vikarbureauet, da de ofte bruger de korte vikariater til at lære dig at kende. Og når de oplever at jeres samarbejde er godt, vil de også tage dig med i overvejelserne, når de lidt længere vikariater skal besættes.

Når du ikke bliver kontaktet

Du skal ikke forvente at blive kontaktet automatisk, når du registrerer dig hos et vikarbureau. Betragt i stedet din registrering, helt lige som en uopfordret ansøgning, hvor det er dig der har ansvaret for at følge op på kontakten.

Så sørg for at være i løbende kontakt med de vikarbureauer, du har registreret dit materiale hos.
Hvor du ringer dem op eller kigger forbi, for eksempel hver 4 uge. Du kan også vælge kortere eller længere intervaller. Det vigtigste er du finder din form, som samtidig opleves positivt for vikarbureauet. Og det kan du spørge dem om, hvis du er usikker.

Når du er i løbende kontakt, kan du spørge ind til hvilke profiler og vikarjobs de efterspørger i øjeblikket. Og på den måde tilrette din kontakt med bureauet.
Alt andet lige, er det jo vigtigt at du bliver kendt af bureauet og huskes, når de søger efter medarbejdere. Og har i netop talt på telefonen, eller hilst på hinanden, øges sandsynligheden for du kommer i betragtning helt naturligt.

Tag dit cv med på job

Og husk endelig at tage dit cv med på job, så du kan efterlade det hos den rette overordnede, når dit vikariat slutter. Da det også kan ske, at virksomheden efterfølgende vælger at ansætte dig, fordi de har oplevet, hvad det er du kan.

De små vikarjobs arbejder også for dig

Indtil jobbet er i hus, så tænkt på, at hver enkelt job arbejder for dig, med den nye dagpengereform, hvor selv små vikarjobs bliver mere attraktive. Da du nu kan forlænge din dagpengeperiode time for time, helt op til et år.
Læs mere om hvordan det beregnes her.

For hver gang du har et vikariat, bliver du en smule mere kendt hos dit vikarbureau.
Og samtidig er der også en ny virksomhed, der lærer dig at kende.

Når du har sørget for at gøre dit forarbejde, vil hver eneste vikarjob  kunne fungere som en levende uopfordret ansøgning. Fordi du nu ikke blot er ord på et stykke papir, men en medarbejder i funktion, med levende kompetencer der opleves.