Hvem er du?

At kende sig selvDet er et spørgsmål du vil få flere gange, når du begynder at søge job.
Det ved jeg da godt, tænker du. Jeg kender min uddannelsesbaggrund, ved hvilken erhvervserfaring jeg har, og hvilke opgaver jeg har løst. Så det er vel bare et spørgsmål om at få skrevet et cv og en struktureret ansøgning.

Bare tavse kompetencer

Men når jeg som noget af det første i en rådgivning, begynder at spørge ind til det, er det meget få der kan svare på ret mange spørgsmål.

De fleste har en tavs viden om deres joberfaring, det er jo bare noget jeg har gjort i mange år. Og det er lige nøjagtig alt det, der ligger i det lille ord ”bare”, som forvandles til guld, når vi begynder at tale om det.

Afdæk dine faglige kompetencer

Når du bliver jobsøgende, eller beslutter dig for at nu vil du søge væk fra dit nuværende job, er det første du bør gøre, at få uddarbejdet et brutto-cv, hvor du får skrevet al din erfaring ind:
Din erhvervserfaring, uddannelse, kurser, frivilligt arbejde samt sprog og IT færdigheder.

Hvor brutto-cv’et kun er et arbejdsdokument, du plukker fra, når du skal lave dit ansøgningsmateriale, målrettet mod et bestemt job.

Skab dernæst overblik over dine kompetencer

Dernæst bør du interessere dig for hvilke arbejdsopgaver du har løst gennem årene. Det kan være på job, uddannelse, frivilligt arbejde og privat i din familie. En proces, der godt kan tage nogle dage, da du vil afdække langt mere end du lige regner med.

Når du oplever der ikke længere er noget at skrive ned, kan du begynde at sortere i det. Du vil sikkert opleve, at flere arbejdsopgaver passer sammen, og du kan gruppere flere opgaver, og give dem en fælles overskrift.

På nuværende tidspunkt vil du kende dig selv langt bedre, og kan nu begynde at søge job mere specifikt og afgrænset, end før du startede processen. Fordi du nu ved hvad du indeholder, og kan fortælle om det. Både på skrift og med ord, når du bliver spurgt.

Afdæk også dine personlige kompetencer

Et andet område, som også er væsentligt for dig at få afsøgt, er dine personlige egenskaber. Her kan de fleste godt besvare spørgsmål. Men også her kan du med stor fordel bruge tid på at lære dig selv bedre at kende. Og lære dine styrker og dine svagheder at kende. Dit netværk vil sikkert kunne hjælpe dig med større indsigt, når stiller spørgsmål om din person. Og det kan være et godt sted at starte.

Lær dig selv bedre at kende med en personlighedstest

Det vil være en god ide, at kombinere det med en persontypetest. Og her kan du for eksempel starte med at tage Jobindex persontypetest, der er gratis at tage. Den vil udover at fortælle noget om dig som person, også komme med forslag til egnede jobtyper. Yderligere vil du få et 4 cifret bogstavsresultat, der angiver hvilken gruppe persontype du tilhører.
Enkelte a-kasser tilbyder også gratis personlighedstest, der er langt mere beskrivende end den Jobindex tilbyder. Spørg din a-kasse, hvilke muligheder de har, for at teste dig.

Nu ved du hvad du kommer fra, og kan nu langt mere præcis begynde at interessere dig for, hvor du gerne vil hen.